Historie

1966

Amateurfilmers uit Veendam kwamen in 1966 in het nieuws vanwege hun journaalfilms die zij maakten voor hun gemeente. Deze ontwikkelingsprak Elzo Witter aan en hij wilde dit ook realiseren in zijn geboorteplaats Winschoten.

Binnen de amateurfilmclub, waarvan hij al sinds zijn 21ste lid was, de filmclub Oostelijk Groningen, introduceerde hij dit idee.

Bij de leden van deze club was er echter, behalve bij Johan Poppen, geen belangstelling voor dit initiatief. Samen met Poppen zette hij zijn plannen door hetgeen leidde tot de oprichting van de Winschoter Journaal Film Groep.

In het begin bestond de groep uit: Reint Meijer, Ekke Idema, Johan Poppen, Abel Ruibing, Frits Vos en Elzo Witter. Hun streven was om zoveel mogelijk actuele gebeurtenissen in Winschoten vast te leggen op film. Ze maakten hiervoor gebruik van hun eigen dubbel 8 camera’s. Hierbij was vooral de historische waarde van de gebeurtenis belangrijk.

1967

De eerste film werd in 1967 gepresenteerd. Dit vond plaats in de raadzaal van het Winschoter stadhuis. Alle kosten werden aanvankelijk door de leden betaald.

Later verleende ook de gemeente een jaarlijkse subsidie. Bovendien steunde Foto Meijer de Winschoter Journaal Film Groep door het geven van korting op filmmateriaal en het beschikbaar stellen van apparatuur.

De eerste film van de WJFG kreeg als titel: ‘Winschoten Brandpunt van Oost-Groningen’.
Een item van deze productie was de brand van Dommering, het theater van de stad Winschoten.

1968

In 1968 werd de eerste subsidie verstrekt aan de club. Het bedrag van vierhonderd gulden kon door de filmers ingezet worden voor films en apparatuur.

Maar de clubleden zorgen zelf ook voor inkomsten. Voor clubs, verenigingen en buurthuizen werden en worden nog steeds, projecties verzorgd waarmee de clubkas gevuld wordt.

De gemeente Oldambt, voorheen gemeente Winschoten, draagt nog steeds bij in de vorm van een jaarlijkse subsidie.

1974

Het lipsynchroon laten lopen van een montage in beeld en geluid met een projector en bandrecorder is een eindeloos proces.

Samen met een chronometer en montagemuziek, materiaal dat door Elzo Witter werd opgenomen van de zender van de Nord-Deutsche Rundfunk werd eindeloos geëxperimenteerd.

In deze periode krijgt de Winschoter Journaal Film Groep jaarlijks f 1000,- subsidie van de gemeente Winschoten. In 1974 werd de bijdrage in de ‘snellere’ lichtgevoeliger films geïnvesteerd.

1975

In dit jaar werden er opnames van de Winthil, de Winschoter Tentoonstelling voor Handel, Industrie en Landbouw gemaakt.

Het resultaat was een anderhalf uur durend verslag van de tentoonstelling. Als dank ontving de WJFG een Uher bandrecorder kado van de organisatie van deze grote tentoonstelling.

De gemaakte kosten van dit jaar zijn hoog: de Winthiltentoonstelling, Winschoten VN-stad en Winschoten 150 jaar Stad. Deze keer werd een traditie doorbroken en bestond het journaal voor het eerst uit uit acht items in plaats van één lange film.

1976

Door het tv-programma Van Gewest tot Gewest werd een item gewijd aan de Winschoter Journaal Film Groep, volgens redacteur Hans Peerbolte uniek in Nederland.

Dit jaar draaide de groep na afloop van de raadsvergadering één van haar films. De cameraploeg van ‘Van Gewest tot Gewest’ maakte daarvan opnames. Om de televisieuitzending met deze beelden te kunen zien, werd de raadsvergadering van 30 maart een half uur uitgesteld, zodat de raadsleden de opnames live konden zien.

Tijdens de jaarlijkse projectie in de Klinker was een film uit 1936 te zien. De 400 bezoekers zagen dat op de plek waar zij nu naar de beelden van de WJFG keken in het verleden een steenfabriek stond.

Tijdens deze projectie werden door de RONO (tegenwoordig Radio Noord) opnames gemaakt die in het radioprogramma Groningen Magazijn waren te horen.

1977

Dankzij de jaarlijkse subsidie van de gemeente Winschoten en een bijdrage van het Anjerfonds kon de groep overgaan tot de aanschaf van een professionele montagetafel voor super 8 .

Tijdens de opening van het nieuwe politiebureau speelde de door de WJFG vervaardigde film een hoofdrol. De film ‘Op de vingers gekeken’ toonde een filmische blik op het dagelijkse politieleven. Hoofdinspecteur De Vries bedankte de WJFG
tijdens het Open Huis waar de film was te zien.

De jaarlijkse projectie werd na de pauze verstoord door een technisch mankement. Het smelten van de projector-snaar was de oorzaak dat de beelden zwegen. Clublid Max de Vree regelde snel een andere projector en tien minuten later draaide de film weer
en kon iedereen het jaaroverzicht verder zien.

1979

31 januari werd er een reprise gegeven van het jaaroverzicht van tien jaar geleden, met als titel ‘Tussen de Dollard en Oudeschans’.

Op 21 maart was in de Klinker het jaaroverzicht van 1978 te zien. Enkele onderwerpen waren het bezoek van prinses Margriet aan de manege, de opening van ‘De Medeklinker’ en de verwoesting door brand van ‘De Oldambster Herberg’ en de Rawi-fabrieken.

Tijdens de sneeuwoverlast van februari werden er fraaie winterbeelden opgenomen. Het gemonteerde materiaal kreeg als filmtitel mee: ‘Winter stoef-bie’. Deze productie zou één van de meest aangevraagde films worden.

1981

Het vijftienjarig bestaan van het Stadsjournaal werd gevierd. In de afgelopen jaren werd door de leden van de WJFG zo’n 18 kilometer film geschoten.

Tijdens de viering werd afscheid genomen van Frits Vos die vanwege een verhuizing de groep verlaat.

De gemeentelijke kluis waarin de banden van de WJFG worden bewaard, moest in 1981 worden opengebroken toen bleek dat de sleutel was gestolen en voor die avond een projectie stond gepland.

1983

Het Stadsjournaal stapte over op video omdat dit nieuwe medium het mogelijk maakt nog actueler te zijn.

In september van dit jaar werd gestart met een ‘video-service’ voor de bezoekers van het theater
De Klinker. Tijdens openingsuren en voor aanvang van voorstellingen werden korte journaalitems vertoond. De bedoeling was om maandelijks korte reportages te maken die werden afgewisseld met reclameachtige theaterspots.

Deze manier van produceren was alleen dankzij video mogelijk. Dit stelde de groep in staat snel werken. De filmbeelden konden nu direct gemonteerd worden.

1989

Op 13 november werd er een extra voorstelling in de Klinker gegeven van oud filmmateriaal. Unieke beelden van de Zandkoele, die later veranderde in Speeltuin De Garst, waren te zien. Daarnaast was er een film over het bezoek dat Koningin Juliana en Prins Bernhard in 1950 aan Winschoten brachten. De avond werd besloten met de Avondvierdaagse van 1966.

De projecties trokken veel bezoekers vanwege het hoge historische gehalte van de films. Kenmerkend voor deze avonden: het geroezemoes in de zaal als de mensen personen en plekken uit het verleden herkennen.

Het Winschoter Stadsjournaal heeft er een extra taak bijgekregen namelijk het beheren van filmmateriaal dat werd geschonken door (oud)Winschoters. Het overzetten op video zorgt ervoor dat de gemonteerde versie zonder slijtage vertoond kunnen worden.

1991

Op 28 januari vond de jubileumvoorstelling ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan plaats. Hoogtepunten uit het verleden waren te zien met als titel: ‘Die zoete dingen van vroeger’. De leden van het Stadsjournaal kozen hun favoriete item en vertelden voor de camera waarom ze hiervoor hadden kozen.

In de bibliotheek draaide een reclamefilmpje voor de jubileumvoorstelling. Daarnaast was er een foto-expositie over de geschiedenis van de stadsfilmers te zien.

Tijdens de voorstelling werd het Winschoter Stadsjournaal door burgemeester Postma onderscheiden met het ere-Tellerlikkerbeeld
van de gemeente Winschoten. Vanwege de grote belangstelling was er zelfs een tweede projectieavond.

Op 17 september 1991 overleed Johan Poppen

Journalist, dichter en streektaalredacteur / schrijver, Johan Poppen (Hij is op 8 februari 1934 als Johan Wilhelm Poppen geboren) overlijdt op 57-jarige Leeftijd in zijn woonplaats Winschoten. Hij trad in 1952 in dienst bij de Winschoter Courant, werd één van de steunpilaren van Het Winschoter Stadsjournaal en stond bekend om zijn ondubbelzinnige commentaren met vaak dubbele bodems.

1992

Het jaaroverzicht ‘Laat nu de beelden spreken….’ had als onderwerpen de eerste uitreiking van de Johan Poppen Prijs, het eigen jubileum en dat van Fotoclub Winschoten. De festiviteiten rond Winschoten 600 werden tot een drie kwartier durende film gemonteerd. En er was aandacht voor het Van Gogh-bruggetje, het Parkbad en de Dwingeloowegschool.

De actie: ‘Word vriendje van het Stadsjournaal’ werd gestart. Voor een jaarlijkse bijdrage van tien gulden mocht men zich rekenen tot de vriendenkring van de filmers.

Op 13 september werd de Runfilm met ‘De uitdaging’ op het TV-kanaal van de kabelkrant uitgezonden. Als proefuitzending werd het verslag van de Run’91 en de film over het Van Gogh-bruggetje uitgezonden. Die laatste won ‘zilver’ bij de landelijke finale van de NOVA, de organisatie van amateurfilmers. Op 30 november werd de eerste prijs behaald op het Groninger Film Festival met de film ‘Hoezo Weg’.

1993

Het Stadsjournaal maakte een verslag van het kampioenschap van WVV en zond deze via het kabelkanaal uit. Het jaaroverzicht ‘Op zoek naar de Stad’ was een twee uur durend verslag met veel onderwerpen. Goed voor zo’n 120 uur montage. Rode draad in de film: de zoektocht naar de boot ‘Stad Winschoten’. Het schip werd gevonden en de film werd afgesloten met een rondje aan de stamtafel in het Café ‘Stad Winschoten’.

Op 19 september werd de Run gefilmd. Het verslag werd de dag erna uitgezonden via de Kabelkrant. Een monsterklus voor het Stadsjournaal.

Op 5 november ontving Elzo Witter de Casper HogenbijlPrijs, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de amateurfilmwereld. De uitreiking vond plaats in het concertgebouw in Haarlem. Hij ontving deze prijs voor zijn inzet voor het Winschoter Stadsjournaal en zijn jarenlang voorzitterschap van de afdeling Noord van de NOVA. Bovendien verzorgde hij cursussen en nam regelmatig zitting in vakjury’s.

1994

Op 1 maart werd op Kabel TV een speciale productie uitgezonden over de gemeenteraadsverkiezingen. Er werden opnames gemaakt van de partijen en hun politieke programma. Ze kregen 3 minuten zendtijd.

Tijdens het jaaroverzicht, ‘Winschoten in de (bouw)-lift’ is oud-burgemeester Te Loo één van de gasten.

In april waren films van het Winschoter Stadsjournaal in het Smalfilmmuseum te zien, tijdens een tentoonstelling over hoe amateurfilmers al bijna honderd jaar hun kinderen op film vastlegden.

Beelden van het Gouden Greepfestival werden vertoond aan boord van de ‘Voorwaarts, Voorwaarts’, het Groninger Vlaggenschip dat in de Winschoter haven lag. Het is één van de laatste tweemast Koftjalken in Europa, in 1899 gebouwd in opdracht van Kapitein Puister uit Veendam.

Dankzij de gift van de Stichting Gouden Greep festival en het Anjerfonds kon het Stadsjournaal zich nieuwe montageapparatuur aanschaffen.

1995

Op 4 mei werd ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Hotel De Nederlanden tijdens de openingsplechtigheid een projectie verzorgd met historische beelden.

Het Stadjournaal verzorgde een projectie in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. De film van de Moushörn werd gedraaid ter gelegenheid van de tentoonstelling, ‘De kille van Pekela’ over het joodse leven in de Pekela’s.

Op 15 en 16 mei de jaarlijkse voorstelling in de Klinker met het jaaroverzicht.

Op 7 oktober vond de Dommering Revival in de De Klinker plaats. Het Stadsjournaal deed mee aan dit evenement met een doorlopend filmprogramma.

1996

Op 14 maart vond het Sportgala plaats in De Klinker. Voor de verkiezingen van de beste Sporters van het jaar ’95 maakten de leden van het Stadsjournaal introductiefilmpjes die de genomineerden aan het publiek voorstellen. De korte portretjes leidden de presentatie van de sporters in.

Ook in maart, nam het Winschoter Stadsjournaal deel aan de Tellerlikkermanifestatie waarbij de Groninger cultuur centraal staat. Groninger schrijvers en muziek zijn onderdeel van het programma.

Op 15 december 1996 werd het dertigjarig bestaan van de groep met een feestelijk diner gevierd.

Op 21 december waren de leden weer paraat om de Johan PoppenPrijsoverval vast te leggen van moeder en dochter Snoek de winaressen van de prijs.

1997

Het jaarverslag kreeg dit jaar een andere vorm. Op 24 maart in De Klinker werden meer kleine, documentaire-achtige producties getoond. Een van de reden van het veranderen van de traditionele vorm is dat het aantal medewerkers terug is gelopen. Deze manier van werken maakt de voortgang van de montage van een productie minder kwetsbaar.

Op 27 april werd de film ‘De zoete dingen van vroeger vertoond in het Veenkoloniaal museum in Veendam.

Tijdens de open Monumentendag op 13 september zijn er projecties over de oude scholen van Winschoten tijdens de tentoonstelling in de Tromplaanschool en de Schortinghuisschool.

Voor het Gak in Winschoten werd een 10 minuten durende film gemaakt voor het jubileumfeest. Oud-medewerkster Swany Houtman werd door het Gakgebouw rondgeleid zodat de reünisten het districskantoor van nu in beeld zagen.

1998

Tijdens het eerste lustrum van de filmliga op 18 februari werd een film vertoond in bioscoop Hollywood met oude beelden van het voormalige filmhuis Scala.

17 maart de jaarlijkse voorstelling in De Klinker met behalve actuele films de historische film ‘Hart voor Winschoten’ uit 1969.

30 oktober bezocht koningin Beatrix Winschoten en de dijk van het Winschoterdiep vanwege de wateroverlast. Het Stadsjournaal maakt hiervan opnames.

De filmers behaalden de tweede prijs bij de tiende uitreiking van de Tine Clevering-Meijerprijs. De jury kwalificeerde de film ‘Van mest tot most’ als ‘een Haanstra-achtige benadering’.

Tijdens de reünie van het personeel van Ritssluitingfabriek Optilon werd een speciaal samengestelde productie over de historie
van Opti vertoond.

1999

Op 16 maart de Jaarlijkse voorstelling. De trend Werd doorgezet: Recente Beelden en producties Werden afgewisseld voldaan Afgeronde Historische films omdat Bleek dat-de kijkers This formule aansprak.

De komst van een computermontagesysteem zal volgend aar het monteren eenvoudiger maken. Beelden kunnen dan tussentijds aangepast worden zonder dat de montage opnieuw moet worden gemaakt. Het Prins Bernhard Fonds schenkt een bedrag van tweeduizend gulden voor de aankoop van een montagecomputer.

Op 3 november werden films uit de collectie van Notaris Le Grand tijdens de najaarsbijeenkomst van de Stichting Oud Winschoten vertoond.

2000

Op 10 maart ging de kledingzaak Baas en Warenhuis Blokker in vlammen op. De naastgelegen winkels ondervonden behoorlijke schade. De beelden van het Stadjournaal waren te zien op TV Noord.

Op 20 maart de Jaarlijkse voorstelling. Vertoond werden de films ‘Winschoten, Doalderstad’, ‘Winter Stoef-Bie’ en ‘Panden Kok’. De uitreiking van ‘De Johan PoppenPrijs 1999’ en ‘Zeg maar … Businesspark’

Tijdens deze voorstelling Werd Jan Witter, 25 jaar lid van de club, op het Podium geroepen. Behalve een bos bloemen ontving hij een envelop met inhoud.

Op 18 juni 2000 overleed Elzo Witter.

2001

Dit jaar beleefde het Winschoter Stadsjournaal haar 35-jarig bestaan. Speciaal voor deze gelegenheid werd de film ‘Mo(nu)menten’ samengesteld uit archiefmateriaal en nieuwe opnames.

De momenten uit de vele stadsjournaalfilms geven een historisch tijdsbeeld weer en een overzicht van het vele dat het Stadsjournaal in al die jaren heeft vastgelegd. De overgangen in de film worden door Robert Jalink ingeleid.

Tweede film die avond is de montage van de uitreiking van de ‘Johan Poppenprijs’ aan Jan Reinder Rijpstra.

2002

De voorstelling van 12 maart had een feestelijk tintje. Robert Jalink versterkt het Stadsjournaal namelijk al vijfentwintig jaar. Uit handen van clubgenoot Jan Witter ontving hij daarvoor een enveloppe met inhoud en een bos bloemen voor zijn vrouw Ellen.

Het Stadsjournaal was als één van de eersten aanwezig bij de brand in de binnenstad van Winschoten op woensdagmorgen 6 maart. De brand die ontstond in de Citybar greep snel om zich heen.

Tachtig brandweermensen uit de hele provincie verleenden steun aan de Winschoter brandweer. Uiteindelijk werden 3 café’s en twee aangrenzende panden verwoest. Met dit item werd de avond begonnen.

2003

Op 1 januari maakten Robert Jalink en Frits Knaapen opnames van de brand in de loods van transportbedrijf Grave.

Het zou niet de enige brand zijn die zij filmden. De spoortunnel brandde uit, Automatiek Speciaal in de binnenstad volgde en ook het brugwachtershuisje aan het Winschoterdiep stond maar liefst drie keer in één week in de brand.

2004

Een uitverkochte zaal…

Theater De Klinker was compleet uitverkocht op dinsdag 23 maart. De reacties uit de zaal op de films waren enthousiast.

Vooral de aanpak van een jaaroverzicht bestaande uit korte items viel bij de toeschouwers in de smaak.

De film met oude panden gefilmd door Herman de Haan waren voor veel Winschoters een feest van herkenning. Omdat eerst de huidige situatie te zien is gevolgd door de historische beelden, is de film voor “alle leeftijden”.

Onderling overleg en herkenning, te horen als zacht geroezemoes in de zaal, klinkt de leden van het Stadsjournaal dan ook als muziek in de oren.

2007

Het Winschoter Stadsjournaal krijgt een formele rechtsvorm door zich als stichting in de schrijven bij de Kamer van Koophandel.

2009

Op 17 december 2009 wordt de 19e Johan Poppenprijs aan het Winschoter Stadsjournaal toegekend door burgemeester Zijlstra. Een enorme verrassing voor de crew waarvan niemand graag in de belangstelling staat. Uiteraard zijn wij zeer verguld met de toekenning van deze publieksprijs van Winschoten. Een prijs die de naam draagt van één van de oprichters van het Stadsjournaal. Deze waardering sterkt ons enorm op de wijze waarop wij iets kunnen betekenen voor de bevolking van de stad Winschoten en anderen die ons werk waarderen.

2010

Het Klinker loze tijdperk breekt aan. Tijdelijk verhuist het Stadsjournaal naar Theater Tramwerkplaats aan de Oosterhaven. Vanaf dat moment is het besluit genomen, de jaarlijkse voorstelling op 2 avonden te houden. In eerste en laatste jaar (2014) hebben we de organisatie van de voorstelling geheel in eigen beheer verzorgd, mede om de daarmee gepaard gaande kosten in de hand te kunnen houden.

2012

Als gevolg van het niet doorgaan van de aanleg van de Zuiderzeespoorlijn ( van Groningen, via Heerenveen naar de Randstad) heeft het Rijk in samenspraak met de EU financiele middelen beschikbaar gesteld voor o.a. de provincie Groningen. Ook het Stadsjournaal heeft een aanvraag voor subsidie ingediend. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid, dat het zo belangrijke filmarchief, in het geheel gedigitaliseerd kon worden. Daarnaast zijn 2 montagelijnen opgezet, zijn nieuwe camera’s (Full HD) aangeschaft en zijn investeringen in de kwaliteit van de audio en beeldmixage gedaan. Dit heeft o.a. ertoe geresulteerd, dat o.m. verenigingen en scholen in toenemende mate een beroep op het Stadsjournaal doen voor registratie van een uitvoering of evenement.

2015

Na 4 jaren de jaarlijkse voorstellingen in de Tramwerkplaats te hebben gegeven, wordt de voorstelling in 2015 in de filmzaal ( of vlakke vloerzaal) in nieuw gebouwde Klinker gegeven. De belangstelling is enorm. Nadat aanvankelijk 2 avonden werden gepland, bleek bij de start van de voorverkoop begin januari de belangstelling zodanig dat na één dag deze avonden waren uitverkocht. Daarom is besloten een derde voorstelling te geven. Ook die avond was in een mum van tijd uitverkocht. Ook de vierde voorstelling bleek in een paar dagen uitverkocht en voelden we ons genoodzaakt nog één avond te reserveren. En ook hier mocht het bordje uitverkocht op worden bevestigd. Dankzij de uitstekende samenwerking met De Klinker, zijn we in de gelegenheid geweest, alle voorstellingen in eigen beheer technisch te verzorgen. Tijdens de tweede voorstelling, op dinsdag, werd Jan in namens de club bedankt voor zijn inzet gedurende 40 jaar. Als dank heeft hij een gebrandschilderd mannetje ontvangen, het logo van het Stadsjournaal.

2016

In dat jaar vierden we ons 50 jarig bestaan. Uiteraard is een jubileumfilm gemaakt over de 50 jarige club. Daarnaast vertoonden we ook nog vier nieuwe producties. De belangstelling voor dit jubileum was werkelijk waar overweldigend. Liefst 3 ! voorstellingen waarop ruim 1600 mensen afkwamen waren het resultaat. Vooraf aan de eerste voorstelling was er een kleine reunie voor de oud-medewerkers van de club. Al met al een geweldig leuk en druk jaar waar we met genoegen op terugzien. Voor een indruk van de jubileumvoorstelling kunt u het fotoalbum bekijken.

ANBI verslag

Aangezien het een Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI) zijn we verplicht een overzicht te geven van onze activiteitendie het rechtvaardigen dat we de ANBI status mogen voeren... lees verder »

Omroep MAX - Stichting Het Winschoter Stadsjournaal

Omroep MAX

Het archief van het Stadsjournaal is zoals bekend vrij omvangrijk en divers. Zo nu en dan wordt er door landelijke omroeporganisaties een beroep op gedaan. Omroep MAX gaat in de maanden juli en august... lees verder »