Triest nieuws

Triest nieuws

Triest nieuws Stichting Het Winschoter Stadsjournaal

Geschreven door:

Op 28 september 2019 overleed ons oud-lid Jan van der Grijspaarde. Jan raakte als buurman van Elzo en Betty Witter al in de beginjaren bij het Stadsjournaal betrokken, in die tijd nog de Winschoter Journaal Film Groep geheten. Wij gedenken Jan als cameraman en gangmaker, positief en altijd vol humor.

Hij genoot volop van grote producties, zoals het vastleggen van de RUN. Deze 100 km-loop door Oost-Groningen bestond in de beginjaren uit een wedstrijd van één ronde van 100 km. De start was midden in de nacht. Jan regelde bij zijn werkgever, de toenmalige WeVeBo, een fors aggregaat om in de duisternis met behulp van filmlampen de sportieve strijd op smalfilm te kunnen vastleggen. Bij het aanslingeren van het aggregaat in Onstwedde gaf dit zoveel geluid en trillingen dat het inbraakalarm van de naastgelegen elektronicazaak afging. Uit een openslaand slaapkamerraam op de eerste verdieping stak ineens het hoofd van de geschrokken eigenaresse met de priemende vraag: ‘Is het oorlog?’. Mede dankzij Jan is dit een gevleugelde uitspraak binnen het Stadsjournaal geworden en gebleven.

Toen Jan voor zichtzelf begon met een bouwkundig ontwerp- en adviesbureau werd zijn vrije tijd te krap om effectief lid te kunnen blijven van de filmgroep. Jan stopte, maar bleef altijd zeer betrokken bij het Winschoter Stadsjournaal, ook toen hij te maken kreeg met fysieke tegenslag. Samen met echtgenote Lida bezocht hij steevast de voorstellingen in De Klinker. Bij het vijftigjarig jubileum haalde hij voorafgaand aan de voorstelling in de theaterzaal samen met Frits Vos herinneringen op uit vervlogen tijden. Na afloop werden de vertoonde films op een positieve manier geëvalueerd en werden nog meer oude herinneringen opgehaald. Op Facebook volgde dan vaak nog een compliment, afgesloten met zijn kenmerkende groet ‘Moi moi’.

Wij zullen Jan missen als vriend, oud-lid en fan van het Winschoter Stadsjournaal, maar tegelijk zullen we ook alle mooie herinneringen blijven koesteren.( Op de bijgeplaatste foto staat Jan rechts.)

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Nieuwe montagecomputer - Stichting Het Winschoter Stadsjournaal

Nieuwe montagecomputer

19 april 2024 - Onlangs heeft het Winschoter Stadsjournaal een nieuwe montage computer aangeschaft. Donderdag 18 april was het heugelijke feit dat de computer in gebruik is genomen. Tijdens onze clubavond werd de... lees verder »

Filmavond - Stichting Het Winschoter Stadsjournaal

Filmavond

7 april 2024 - Op zaterdagavond 6 april hebben we een filmavond verzorgd bij speeltuinvereniging Sint Vitusholt. Bij de vereniging zijn we al een aantal keren geweest om een filmavond te verzorgen! Deze keer... lees verder »